Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léčba

Léčba mentální anorexie je velmi složitá, neboť pacientky nechtějí spolupracovat. Lehčí formu lze léčit ambulantně, těžší onemocnění vždy vyžaduje pobyt v nemocnici a zajištění umělé výživy sondou nebo infuzemi. Léčení je vhodné doplnit o psychiatrickou léčbu a péči psychologa. Avšak ani léčba nemusí zajistit vyléčení. Ukazuje se, že se vyléčí asi 30 % nemocných, u 20 % dochází k chronickému průběhu a u 10 % se projeví těžké psychiatrické onemocnění, např. schizofrenie či endogenní deprese. Varující je to, že i v dnešní době asi 7 % nemocných na toto onemocnění umírá. Proto je vždy nutné vyhledat lékaře včas.

Podle dosavadních studií zvyšuje dieta riziko vzniku mentální anorexie nebo bulimie asi osmkrát. 

Jedna z postižených touto nemocí řekla: "Nechtěla jsem zhubnout kvůli kráse, jen jsem nechtěla být tlustá. Potom jsem zjistila, že mě uspokojuje, když jsem hubená, byla jsem na sebe pyšná, že dokážu hubnout. Cítila jsem se výjimečná, zdálo se mi, že dokážu něco víc než ostatní." Asi nejhorší stav prožila Martina loni v zimě, když při výšce 168 cm vážila 40 kilogramů a k tomu se přidal zápal plic. Vůbec jsem si tenkrát neuvědomovala, že mi jde o život. Ale o život skutečně šlo. Nyní Martina váží 52 kg a doufá, že si váhu udrží.

Sotva deseti či jedenáctiletá dívka se prohlíží v zrcadle a s obavami pozoruje nepatrný náznak zaoblujícího se boku. V hlavě se jí rozezní poplašný alarm - časopisy pro dívky jsou plné fotek hubených modelek a zpěvaček, máma stále mluví o nějaké dietě. Kdo nikdy neslyšel, že tloušťka je nezdravá a nepěkná?

V médiích přibývá hubených modelek a hereček, v nemocnicích přibývá nemocných dětí a dospívajících dívek, které doplatily na svou touhu po abnormální štíhlosti. V osmdesátých letech jsme měli maximálně dva tři případy anorexie na oddělení, dnes je z padesáti lůžek polovina obsazena dětmi s poruchou příjmu potravy.

Anorektičky jinak bývají atraktivní, cílevědomé dívky, které baží po úspěchu, často se věnují modelingu, studují vysoké školy. Byť vyhládlé, často nadále cvičí. Bulimičky už jsou trochu jiné - mají méně sklonů k perfekcionismu a také bývají chaotičtější.

Mentální anorexií trpí většinou dívky, ale přibývá i nemocných chlapců. V Česku připadá na třicet nemocných dívek jeden chlapec, v západní Evropě už je poměr deset ku jedné.